Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bozulmamış, esnek ve hafif bir binada olmalı, berceste bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak kanatıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyenik yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faik miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtıner en ilgi etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet çın bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız haz yada tat maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. kül saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bâtınime anık oyumlamak bâtınindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada bâtınilen bir puro ülkü nem değerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine göre gayet akla yatkın ve bâtınilebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken gayrı bir özlük bu nem değerinin puroya yazık edilen bir bedel olduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değalışverişimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize göre bu nem değerleri neyi değalışveriştirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, bâtınimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna hin ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en yeğin bedel bu ve bu değerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız özdek yaklaşık 6 ay içerisinde alışverişlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bâtınin sınırlı bir hin içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca okkalı alev değalışverişimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti bulmak bâtınin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz faik nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hin gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en yeğin alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem kabız hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.