Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün modülçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak sağlam, esnek ve tatlı bir kuruluşda olmalı, oflaz bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlayacak kenarıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pürus” (saf aydınlık yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de birgani bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet düz bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada zevk maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime apiko tasarruf etmek içindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında içilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça amelî ve içilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken değişik bir eş bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir eder olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet nüansı arasında gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değkonuimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değkonutirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna zaman ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yararlı eder bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız öz yaklaşık 6 ay içerisinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 rutubet tevdi üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan bağımsız olmadığı için belli başlı bir zaman içerisinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca bir araba alev değkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri tedarik etmek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu eder iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz mürtefi rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in kesiksiz ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en yararlı şık olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kafalamıştır. Geceleyin gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak mıhlı bir rutubet değeri sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.